A talajban a fulvosavak a pH-értéket szabályozzák, segítik a csírázást, javítják a növények légzését, elősegítik a klorofill-szintézist és a gyökerek növekedését. Fulvosavak jelenlétében a növények kevésbé hajlamosak a hervadásra, illetve jobban viselik az időjárás okozta stresszt. Javul a szárazságtűrő képességük, ellenállóbbá válnak a rovarfertőzésekkel szemben és semlegesíteni tudják a gyomirtó szerek hatásait.
A HC80 nem csak a huminsav, és a fulvosav erejét használja a méregtelenítésben segítenek az alábbi összetevők is.
CORDYCEPS
Képes növelni a test vitalitását és energiaszintjét. Megnöveli a sejtek energiatermelését, fokozza a szervezet oxigénellátását, javítja a vérkeringést, így az oxigén és a szervezetünkbe juttatott tápanyagok gyorsabban eljutnak a test minden részére. Elősegíti a vesekiválasztó folyamatokat. Serkenti a máj méregtelenítő funkcióját, erősíti az immunrendszert. Csökkenti a kórosan magas vérzsír-értéket, leginkább a koleszterin- és a trigliceridszintet. Gátolja a koleszterin lerakódását a verőérben, értágító hatása van, meggátolja a vérlemezkék összecsapódását, valamint segíti a vér átfolyását az erekben. Kedvezően hat a szénhidrát-lebontási folyamatokra, mérsékli a vércukorszintet. Oldja a hörgők görcseit, segíti a letapadt, kóros nyák kiürítését. Baktérium-, és gombaölő, stresszoldó és szorongást csökkentő hatása van.
MÁRIATÖVIS
A világ egyik legerősebb méregtelenítője, támogatja a máj létfontosságú funkcióit. Erős antioxidáns és gombaöl. Az egész szervezetben képes kifejteni jótékony, egészségmegőrző hatásait. Fogyasztásával enyhíthetők a zsírmáj, a májgyulladás, a májzsugor által okozott tünetek és fájdalmak is. 2013-ban Magyarországon „Az év gyógynövényének” választották meg. Legfontosabb hatóanyaga a szilimarin, amely három flavonoid keveréke. Egyéb keserűanyagokat, illóolaat és E-vitamint is tartalmaz. Védi a májat a mérgektől: egyrészt serkenti a mérgek lebontását, másrészt aktivizálja a májsejtek (hepatocyták) gyógyító mechanizmusait, és az új májsejtek képződését. A hepatocyták sejtmembránját átjárhatatlanná teszi a mérgekkel (pl. alkohollal, nikotinnal és egyéb a szervezetbe jutó adalékanyagokkal) szemben. Serkenti az epetermelést, így segíti a zsírok lebontását is.
C-VITAMIN
Erős antioxidáns, sejtregeneráló hatása ismert. Szervezetünk nem termeli, így külsőleg szükséges bevinnünk, szervezetünk optimális működéséhez létfontosságú elem. A C-vitamin hiánya vérzékenység, izombántalmak, ínysorvadás kialakulásához vezethet, továbbá lassú sebgyógyulást, fertőzésekre, gyulladásokra való fogékonyságot okozhat. Vízben oldódó vitamin, hasznosulásához bő folyadékbevitel szükséges, a felesleges mennyiség vizeletünkkel kiürül. Ellenállóbbá teszi a szervezetet, immunrendszert erősítő hatása közismert. Részt vesz a kollagén-termelésben és az izomzat fejlődéséhez elengedhetetlen karnitin (aminosav) szintézisben. Támogatja a vas, a cink, a kalcium, a magnézium és egyéb ásványi anyagok felszívódását és hasznosulását. Aktív szerepe van a szervezetünk energia ellátottságában. Fogyasztásával terhelhetőbbé, energikusabbá válunk.
JÓD (I)
A jódhiány főleg azokon a területeken keletkezhet, ahol az ivóvíz nem tartalmaz jódot, így ezeken a településeken szükséges a jódozott só fogyasztása. Hiánya a pajzsmirigy megnagyobbodásához (golyva) és tiroxin-alultermeléshez vezet. A tiroxin alultermelése esetén az alapanyagcsere 50%-kal is csökkenhet, ami fiatalkorban aránytalan törpeséget, szellemi visszamaradottságot eredményez, felnőttkorban testhőmérséklet-csökkenést, a beszéd, mozgás és gondolkodás lassulását, elhízást, valamint étvágytalanságot okoz. Az egyik legerősebb antioxidáns, erősebb, mint a C-vitamin. A mirigyrendszer szabályozásában alapvető fontosságú elem.
SZELÉN (Se)
Szervezetünkben a pajzsmirigyünk tartalmazza a legtöbb szelént. A szelénnek fontos szerepe van több pajzsmirigyműködéssel kapcsolatos enzim termelődésében (pl. glutation-peroxidáz).Védi a pajzsmirigyhormont termelő sejteket. A szelén hiánya fokozza az oxidációs folyamatokat, és ezáltal a gyulladást. A szelén legfontosabb szerepe az antioxidáns tulajdonságából következik, amelynek köszönhetően képes az oxidatív stressz mérséklésére. Védi a zsírokat az oxidáció ellen (sejtmembrán védelme). Részt vesz a glutation-peroxidáz enzim szerkezetének felépítésében. A szelén immunrendszert erősítő tulajdonságú.
Valamint a huminsavban lévő ásványi anyagok, és vitaminok is támogatják a méregtelenítést és az immunrendszer megerősödését, ellenállóvá teszik szervezetünket a vírusok, baktériumok támadásával szemben.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése